XURSHID DAVRON SHE’RIYATINING TIL XUSUSIYATLARI - Qurbonova, Muharram (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Bu maqola o‘zbek tilshunosligida til unsurlari, sintaktik figuralar va bular orqali adabiyotda ularning ahamiyatini izohlaydi. Badiiy asarda ijodkor o‘z individual qarashlarini ochib berish uchun turli xil o‘xshatishlar, til unsurlaridan foydalanadi. Shoir Xurshid Davron ijodini o‘rganar ekanmiz, xalqona ruh bilan birga tarixiylik yetakchi o‘rinni egallaganining guvohi bo‘lamiz. Shoir bu tarixiy, ijtimoiy, milliy qarashlarini ifodalash uchun ko‘pgina til unsurlaridan foydalangan hisoblanadi. Shuning uchun ham uning leksikasi boy va rang-barangdir. Uning ijodi orqali til va adabiyotning aloqasi uzviyligi ham tahlil etiladi.