KOʻCHMAS MULKNI SOLIQQA TORTISHDA XORIJIY DAVLATLARDA AMALGA OSHIRILGAN ISLOHOTLAR - Toʻlakov, Ulugʻbek; Joʻrayev, Sirojiddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Maqolada, turli rivojlangan xorijiy davlatlardagi koʻchmas mulk soligʻiga alohida eʼtibor qaratilgan boʻlib, unda turli davlatlarda mulk soligʻi boʻyicha turlicha yondashuvlar mavjud va soliq stavkalari sezilarli darajada farq qilishi mumkinligi, biroq, odatda koʻchmas mulk soligʻi mahalliy darajada olinishi va mulkning baholangan qiymatiga bogʻliq ekanligi asoslangan. Shuningdek, soʻnggi yillarda bir qator rivojlangan xorijiy davlatlar koʻchmas mulk soligʻining byudjet tushumlaridagi ulushini koʻpaytirish va soliq yukining adolatsiz taqsimlanishini kamaytirish maqsadida olib borilgan soliq islohotlari va ularning mamlakat iqtisodiyotiga ta’siri oʻrganilgan, hamda ularini mamlakatimiz soliq tizimida qoʻllash boʻyicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.