AQSH ADABIYOTIDA PSIXOLOGIK ROMAN TADRIJI - Umarova, Xurshida (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
AQSH adabiy jarayoni shakllanishiga mustamlakachilikning ilk davrlarida muntazam tarzda Yevropa adabiyoti ta’sir ko’rsatib keldi. Keyinroq, mamlakatda sodir bo’lgan qator ijtimoiy, siyosiy voqealar ta’sirida amerika adabiyoti o’ziga xos tarzda shakllanib bordi. Ayniqsa, mamlakat mustaqilligi uchun olib borilgan harakatlar, fuqarolar urushi va urushdan keying davrda amerika romanchiligida sezilarli o’zgarishlar sodir bo’ldi. XIX asr oxiri XX asr boshlariga kelib psixologiya ilmi erishgan yutuqlar amerika adabiyotida psixologik romanlar yaratilishiga turtki bo’ldi. Maqolada amerika psixologik romanchiligiga katta hissa qo’shgan yozuvchilar H. Jeyms, T. Drayzer, U. Folkner romanlariga murojaat qilinadi.