AFG‘ONISTONDA O‘ZBEK TILINING QONUNIY ASOSLANISHI, O‘ZBEKLAR IJTIMOIY-MADANIY HAYOTIDAGI O‘RNI (XX ASR – XXI ASR BOSHLARI) - Norqo‘chqarov, Xushvaqt (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada butun XX asr davomida va XXI asr boshlarida Afg‘onistonda o‘zbek tilining holati, unga afg‘on hukumatining munosabati, o‘zbek tilining Konstitutsiya darajasida qonuniy asoslanishi, ta’lim tizimi, matbuot nashrlari, ommaviy axborot vositalari va boshqa shu kabi afg‘on o‘zbeklarining ijtimoiy-madaniy hayotidagi muhim sohalarda tutgan ahamiyati, mamlakatdagi murakkab etnolingvistik vaziyatda Afg‘oniston o‘zbeklarida o‘zligini saqlashning muhim sharti sifatida o‘zbek tilini asrash uchun harakatlari tarixiy jihatdan tahlil etilgan.