СУДНИНГ ҲУҚУҚНИ ШАРҲЛАШ ҲУЖЖАТЛАРИ КОНСТИТУЦИЯВИЙ НАЗОРАТ ОБЪЕКТИ СИФАТИДА - Абдуллаева , Мафтуна (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Конституциявий ва ҳуқуқий нормаларни шарҳлаш ҳужжатларининг ҳуқуқий табиати муаммоси бўйича иккита асосий нуқтаи назар мавжуд. Улардан бири, шарҳлаш ҳужжати ўз моҳиятига кўра ҳуқуқ нормасининг ҳақиқий маъноси ва мазмунини белгилаши, тушунтирилаётган қоидага ҳеч қандай янгилик киритмаслиги керак. Унинг асосий вазифаси мавжуд нормаларнинг мазмунини тушунтириш ва аниқлаштиришдир. Бошқа нуқтаи назарга кўра шарҳлаш ҳужжатларининг норматив хусусиятини тан олишдан иборат. Муаллиф юқори суд пленумларининг моҳиятини таҳлил қилиш асосида суд шарҳлаш ҳужжатлари конституциявий судлов предмети бўлиши масаласини кўриб чиқади. Мақолада шунингдек, Олий суд Пленуми қарорларининг ҳуқуқий моҳиятини ва уларнинг суд амалиётининг бир хиллигини ўрнатишдаги ролини аниқлашнинг айрим назарий муаммоларига бағишланган.