SAMARQAND JADIDCHILIK MAKTABI VAKILLARI ASARLARINING TIL XUSUSIYATI - Raxmatova, Dilafruz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
XIX asr oxiri XX asr boshlarida Turkiston ma'naviy hayoti juda keskin o‘zgarishlarga uchradi. Bu hol, tabiiyki, jadid adabiyotida ham namoyon bo‘ldi. Birinchidan, shu paytgacha adabiy me'yor sanalgan arab, fors-tojikcha so‘zlarning ishlatilishi bo‘lsa, ikkinchi tomondan Turkistonga rus tilining kirib kelishi bilan namoyon bo‘ladi. Buning ustiga rus tili orqali Yevropa tillarining kirib kelishi ham o‘zbek tilining takomiliga, rivojiga hissa qo‘shdi. Samarqand jadidchilik maktabi vakillari asarlari tilini tahlil qilish orqali ijodkorning tildan foydalanish uslubini kuzatish mumkin.