TIPOLOGIK TAHLIL - KOMPOZITSIYA VA JANR (TARIXIY ASARLAR MISOLIDA) - Ikromxonova, Firuza; Nursultanqizi, Jazira (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada To‘maris, Janna d’ Ark haqidagi asarlarning qiyosiy-tipologik tahlillari binar, trinar usullar yordamida amalga oshirilgan. Bunda tarixiy voqea, tarixiy shaxs haqidagi ma’lumotlar yillar davomida xalq og‘zaki ijodida sintezlashib, evolyusion taraqqiyotni bosib o‘tishi natijada bo‘lib o‘tgan voqea ishtirokchilari tasviri badiiylashib folklorizmning qator jihatlari bilan omuxtalashib ketishi ilmiy isbotlangan. Maqolada ob’ekt qilib olingan roman va qissaning ma’lum jihati tahlili, mazkur personajlarga asos bo‘lgan real voqelik, obrazlarning badiiy ifodasi, badiiy asarlar strukturasini o‘zaro qiyosiy tahlil etish orqali har bir obrazning o‘xshash va farqli tomonlarini aniqlash asosiy maqsad qilib olingan. Bu esa yangi davr milliy adabiyoti saviyasini belgilashda umuminsoniy tamoyillarga suyanishni, o‘zbek adabiyotida qadimdan yuksak badiiy asarlar yaratilganini isbotlashni, uning mumtoz namunalarini jahon ommasiga tavsiya etilishini kun tartibiga olib chiqqan.