БУХОРО АМРЛИГИ ДАВРИДА ЧИРОҚЧИ ТУМАНИНИНГ ИЖТИМОИЙ-СИЁСИЙ ТАРИХИ - Абдураҳимова, Сабоҳат (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
XVIII – XX асрларда Чироқчи ўз таркибига юздан ортиқ қишлоқларни олувчи Бухоронинг йирик бекликларидан бўлиб, Қашқадарё дарёси ҳавзасида жойлашган Чироқчи шаҳри амирликнинг муҳим шаҳарларидан бири сифатида билинган. Бу шаҳарда шаҳзодалардан бири беклик қилган. Яъни Бухоро амирларининг ўғиллари “бек” унвони билан бу ер бошқарувида бўлган. Ушбу мақолада Бухоро амирлиги таркибидаги Чироқчи беклигининг ҳудуди, аҳолиси ва унинг ижтимоий таркиби, амирликдаги сиёсий жараёнларнинг бекликка таъсири ҳақида маълумот берилади.