ДУНЁ ДИНЛАРИ ВА ТАЪЛИМОТЛАРДА ОТАЛИКНИ ТУШУНИШ ВА УНИНГ ЎЗИГА ХОС ЖИҲАТЛАРИ - Каримова, Гулчеҳра (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Мазкур мақолада бугун бутун дунёда оила институти инқирози, хусусан, никоҳлар беқарорлиги, ажрашишлар сони ортиши, никоҳсиз туғилишларнинг кўпайиши, оилавий ҳаёт ва фарзанд тарбиясига тоқатсизлик каби муаммоларга тўқнаш келаётган даврда оталикнинг диний ва дунёвий таълимотлардаги мақоми келтирилган. Фалсафада файласуфлар оталикни оила аъзоси сифатида оиланинг ўзаро муносабатларини белгиловчи асосий бўғин сифатида талқин қиладилар. Ота оиланинг ижтимоий мавқеини шаклланишида, оилада ахлоқий меъёрлар ва қадриятларни белгилаб берувчи муҳим механизм эканлигини эътироф этилган. Ота ўз фарзандлари учун обрў ва намуна бўлиб, уларнинг шахсияти ва ахлоқий қарашларини ривожлантиришга ёрдам беради деб баҳоланган. Оталик мақомининг ахлоқий жиҳатларини, оталик одоб-ахлоқи ўз фарзандлари, турмуш ўртоғи ва жамият олдидаги масъулиятини англаш ташкил қилиши ёритиб берилган.