OLIY TA’LIM MUASSASASIDA KURASHCHILARNI PSIXOLOGIK JIHATDAN TAYYORLASH - To’rayev, Panji (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada kurash bo’yicha o’quv-mashg’ulot jarayoni hamda kurash musobaqalarida ishtirok etishda psixologik tayyorgarlikning ahamiyati, olingan ma’lumotlar orqali kelajakdagi yutuqlarni bashorat qilish va mo’ljallangan natijaga erishish yo’lida turli psixologik to’siqlarni yengib o’tishda murabbiylarning psixologik yordamidan foydalanish zarurligi tahlil qilinadi. Zamonaviy sharoitda yuqori darajadagi musobaqalar sportchilardan katta kuch sarflanishini va psixologik zo’riqishni talab qiladi, bu esa kurashchilarni stress holatiga olib keladi. Har qanday kurashchining stress holatiga katta ta’sir ko’rsatadigan psixologik holat nafaqat musobaqa jarayonida, balki kundalik mashg’ulot jarayonida ham kurashchilardan diqqatni jamlashni talab qiladi. Shuning uchun kurashchilarga beriladigan yuklamalar va mashqlarni takrorlash ulardan jiddiy qatiyatlikni talab etadi. Asosiy ilmiy natija, bu talaba kurashchilarning psixologik holatini yaxshilash yo’llarini ko’rsatib berish, turli metod va texnologiyalardan foydalanish va tayyorgarlik bosqichi yakunida musobaqa amaliyotida qo’llanilishidir.