DUNGANSHUNOSLIK TADQIQOTLARI TARIXSHUNOSLIGI (1990-2023) - Ortiqov, Yosin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada dunganshunoslik borasidagi asosan tarix va qisman dungan tilshunosligi bo’yicha Sovet Ittifoqining parchalanishidan keyingi tadqiqotlar tarixshunosligi tahlil qilindi. Mazkur davrda Markaziy Osiyodagi dunganlar istiqomat qilayotgan davlatlar mustaqillikka erishdi. Markaziy Osiyo mintaqasida o’z ta’sirini oshirish uchun Xitoyning faollashuvi sezildi. Bu esa xitoy madaniyati vakili sifatida mintaqada Dungan (hui)larga xitoylik tadqiqotchilar tomonidan qiziqishning ortishiga olib keldi. Shu jihatdan mazkur davr dunganshunoslik tadqiqotlari tahlili alohida ahamiyatga egadir.