TEMIR YO‘L TRANSPORTINING INNOVASION MUHITDAGI RAQOBATDOSHLIK DARAJASINI BAHOLASH - Jalilov, Arslon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Har bir transport turi ma’lum segmentda raqobatdosh bo‘lishga erishishida o‘zining strategiya va taktikasini qo‘llaydi. Raqobat transport bozorida muvozanatlashgan tarifni o‘rnatish dastagi, faoliyatni nazorat qilish mexanizmi sifatida maydonga chiqadi, ortish tushurish va yetkazib berish xarajatlarini pasaytirishni rag‘batlantiradi. Ushbu yondashuv doirasida tashuvchilar o‘rtasidagi raqobatning tavsifiga ko‘ra asosiy to‘rtta bozor turi ajratiladi: erkin raqobat, monopol raqobat, oligopoliya va sof monopoliya.