ЭТНОГРАФИК ТАДҚИҚОТЛАРДА ФОТОГРАФИЯНИНГ ЎРНИ - Наcиратдинов, Сапар (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу мақола фоторасмларнинг етнография илмида тутган ўрнини ва аҳамиятини таҳлил қилади. Фоторасмлар, жамият ва маданиятларни ўрганишда нафақат ҳужжатлаштириш воситаси сифатида, балки таҳлил ва тушунишни бойитувчи кучли илмий восита сифатида намоён бўлади. Мақолада қорақалпоқнинг етнографияси ўрганич учун муҳим манба ҳисобланган фотосуратларни тўпланган етнограф ва коллексионер A. Л. Мелков яратган фотосуратлар орқали биз қорақалпоқларнинг ўша даврдаги кундалик ҳаёти, хўжалиги ва урф-одатлари билан чуқурроқ танишамиз, ўрганамиз, таҳлил қиламиз. Умумий айтганда, визуал етнография — бу жамият ва маданиятларни чуқурроқ ва реалроқ тушуниш учун зарур бўлган кучли илмий ёндашувдир.