ТОШ ДАВРИ АҲОЛИ МИГРАЦИЯЛАРИ (ЎРТА ОСИЁНИНГ ЖАНУБИЙ, ЖАНУБИЙ-ҒАРБИЙ ВА ҚУЙИ АМУДАРЁ ҲУДУДЛАРИ МИҚЁСИДА) - Эгамберганов, Ҳайтбой (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Мазкур мақола Ўрта Осиёнинг жанубий, жанубий-ғарбий ва Қуйи Амударё ҳудудларига жанубдан (Яқин Шарқ ва Эрондан) тош даврида содир бўлган аҳоли миграциялари масаласини ёритишга бағишланган. Бунда миграцияларнинг сабаблари, босқичлари ва йўналиш тўлқинлари ва бу тарихий жараён бўйича соҳа тадқиқотчилари ишларининг натижаларини келтиришга эътибор қаратилган. Миграциянинг 1-тўлқини сўнгги палеолит ва мезолит даври, 2-тўлқин неолит даври билан боғлиқлиги ва улар қайси ҳудудларни қамраб олгани, шунингдек уларнинг маданий алоқалар ва маданиятлар тарихий илдизларини ойдинлаштиришдаги аҳамияти тадқиқотларда қўлга киритилган археологик материаллар билан асосланганлиги ҳақидаги фактлар келтирилган.