BUXORO XONLIGIDA TOJIDDIN HASANXOJANING TUTGAN OʼRNI VA IJTIMOIY FAOLIYATI - Shotoʻrayeva, Sitora (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Mazkur maqola XVI -XVII asr Buxoro xonligining siyosiy, madaniy hayotida yuqori oʻringa ega boʻlgan Tojiddin Hasanxoja faoliyatiga bagʻishlangan boʻlib, undagi maʼlumotlar Hazrat Tojiddin Hasanxojaning nevarasi Muhammad Tolib tomonidan yozib qoldirilgan. Uning ijtimoiy-siyosiy faoliyatining aksariyat qismi Ashtarxoniylar davriga toʻgʻri keladi. Manbalarda keltirilishicha, Xoja Tojiddinning marhamati va homiyligidan jamiyatning barcha tabaqalari bahramand boʼlishgan. Xon hukumatida muayyan oʻringa ega boʻlgan Joʻybor xojalarining muhim davlat ishlari, ichki-tashqi siyosat, moddiy va maʼnaviy hayotda mavqeyi kafolatlangan.