RAQAMLI PLATFORMALARNING GLOBAL TASHQI SAVDOGA TAʼSIRI: IMKONIYATLAR VA MUAMMOLAR - Masharipova, Durdona (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqola raqamli platformalarning global tashqi savdoga oʻzgartiruvchi taʼsirini oʻrganib chiqadi va ular taqdim etayotgan imkoniyatlar va muammolarni taʼkidlanadi. U raqamli platformalar logistikani soddalashtirish, bozorga kirish imkoniyatini oshirish va manfaatdor tomonlar oʻrtasida real vaqtda muloqotni rivojlantirish orqali transchegaraviy tijoratni qanday osonlashtirishini har tomonlama tahlil qiladi. Muhokama qilingan asosiy imkoniyatlar qatoriga savdoni demokratlashtirish, tranzaksiya xarajatlarini kamaytirish, kichik va oʻrta korxonalarning (KOʻK) jahon bozorida ishtirok etish imkoniyatlarini kengaytirish kiradi. Maqolada xalqaro tranzaksiyalarda shaffoflik va xavfsizlikni kuchaytiruvchi sunʼiy intellekt va blokcheyn kabi texnologiyalarning jadal rivojlanishi koʻrib chiqiladi. Shu bilan birga, tahlil tartibga solishning murakkabligi, maʼlumotlar xavfsizligi bilan bogʻliq muammolar va turli mintaqalarda texnologik imtiyozlardan teng foydalanishga toʻsqinlik qiluvchi raqamli tafovut kabi muhim muammolarni ham taʼkidlaydi. Shuningdek, kiberxavfsizlik tahdidlari bilan bogʻliq muammolar va raqamli savdoni boshqarish uchun yaxlit xalqaro siyosat zarurligi ham chuqur oʻrganilgan. Raqamli platformalar savdo samaradorligi va inklyuzivligini oshirish uchun katta vaʼdalar bersa-da, ularning toʻliq imkoniyatlarini ochish uchun ushbu muammolarni hal qilish uchun strategik choralar koʻrish kerak. Maqola manfaatdor tomonlar uchun siyosiy tavsiyalar va strategik harakatlar bilan yakunlanadi va texnologik taraqqiyot va mustahkam boshqaruvni taʼminlaydigan muvozanatli yondashuvni taklif qilinadi.