BOLALARDA TADQIDIY FIKRLASH KO’NIKMALARINI SHAKLANTIRISHGA QARATILGAN PEDAGOGIK JARAYONNING ASOSIY XUSUSIYATLARI - Xudaykulova, Dilbarxon; Erkinova, Dilshoda (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada bolalarni tadqiqiy faoliyatga jalb qilishning pedagogik jarayonidagi asosiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Maktabgacha taʼlimda bolalar uchun tadqiqiy faoliyatning oʻrni katta boʻlib, ularning mustaqil fikrlash, muammolarni hal qilish va yangi bilimlarni oʻzlashtirish qobiliyatlarini rivojlantirishga xizmat qiladi. Tadqiqiy faoliyat bolalarda analitik va ijodiy fikrlashni shakllantirish, oʻz fikrlarini erkin ifoda etish va tajriba orqali oʻz bilimlarini kengaytirishga yordam beradi. Maqolada pedagogik jarayonni tashkil etishda bolalarga tadqiqiy faoliyatni muvaffaqiyatli oʻrgatishning metodologik yondashuvlar, interaktiv usullar va tarbiyachining roli koʻrib chiqiladi. Tadqiqiy faoliyatni rivojlantirishda pedagogning oʻrni, bolalarga muammolarni hal qilishni oʻrgatish va ularning mantiqiy fikrlashlarini ragʻbatlantirishga alohida eʼtibor qaratiladi.