SAMARQAND JADIDCHILARINING TURKISTON MAʼRIFATPARVARLIK FALSAFASI RIVOJIDA TUTGAN O‘RNI - Kuraxmedov, Azamat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Turkiston xalqining savodli va maʼrifatli, to‘q va farovon bo‘lishi, uni ozod va obod vatanga aylantirish, birinchi navbatda mustaqillikka erishish, mustamlakachilik iskanjasidan xalos bo‘lish jadidchilik harakatining asosiy maqsadi edi. Shunday shiorlar va maqsadlar bilan jadidlar o‘z faoliyatlarini, kuch-g‘ayratlarini millatni uyg‘otishga bag‘ishladilar, mahalliy xalqning ko‘zini ochib, yuzlarini yorug‘ etish uchun jonlarini tikanliklari tadqiq etilgan.