ДОННИ ҚАЙТА ИШЛАШ КОРХОНАЛАРИДА ТЎЛОВ ҚОБИЛИЯТИ БОШҚАРУВ ҲИСОБИНИНГ ИЛМИЙ – МЕТОДОЛОГИК ЁНДОШУВИ - Абдуллаев, Алтинбек (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ушбу мақола донни қайта ишлаш корхоналарида тўлов қобилиятининг бошқарув ҳисобига илмий- методологик ёндошувига бағишланган. Тадқиқотда донни қайта ишлаш корхоналари тўлов қобилияти бошқарув ҳисобининг назарий, услубий қоидалари ва усуллари ёрдамида корхоналар тўлов қобилиятини таъминлаш эҳтимоллигини баҳолашнинг мақбул ечимлари, тасодифий омилларнинг корхоналар тўлов қобилиятига таъсирини баҳлайдиган, уни қисқа муддатли прогноз қиладиган инновацион концептуал модель ишлаб чиқилган. Тадқиқот натижалари қайта ишлаш корхонларида тўлов қобилиятини таъминлаш эҳтимоллигини баҳолаш билан боғлиқ сценарийли қарорлар қабул қилиш, корхоналарнинг молиявий барқарорлиги ва ликвидлигини мустаҳкамлаш, ишлаб чиқаришни самарали бошқариш, айланма маблағларнинг айланувчанлигини тезлаштириш, маҳсулот таннархини пасайтириш, максимал даражали фойдага эришиш, рентабеллик даражасини ошириш, пул маблағлари айланмасининг ишлаб чиқариш самарадорлигини оширишга таъсири, ҳаражатларни камайтиришда ишлаб чиқаришнинг ички заҳираларини излашга ва ички салоҳиятдан оптимал фойдаланиш, иқтисодий таҳдидлар ва рискларнинг пайдо бўлишини барвақт аниқлаш, олдини олиш ва бартараф этишни баҳолашга имконият яратади.