«ODOB» KONSEPTSIYASINING TAQQOSLANAYOTGAN TILLAR FRAZEOLOGIK VA PAREMIOLOGIK ZAXIRALARIDA AKS ETISHI - Abdusalamov, Doniyor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada «Odob» kontseptsiyasining o‘zbek va ingliz tillaridagi frazeologik va paremiologik zaxiralarda aks etishi haqida alohida to‘xtalib o‘tilgan. Ushbu zaxiralar ta’riflari berilgan hamda taqqoslanayotgan tillarda maqollar va gaplar shaklida misollar keltirilgan. O‘zbek filologiyasida nutq etiketi va vazifalik kategoriyalarining turli jihatlari mamlakatdagi olimlar va ijodiy shaxslar tomonidan ko‘plab ishlarda o‘rganilganligi ta’kidlangan. Maqolada bu tadqiqotchilarning ilmiy ishlaridan iqtiboslar keltirilgan bo‘lib, ularda ko‘pchilik o‘zbek maqollarida vazifalik, etik, tarbiyalilik va boshqa tushunchalar aks etganligi ta’kidlanadi. Muallif o‘z ishining asosini ingliz maqollari bilan taqqoslangan holda o‘zbek maqollariga qo‘yganligini bildiradi. Ko‘plab tarjimalar va ta’riflar ikki xalqning adabiyot klassiklaridan olingan.