METAFORIK POLISEMIYANING LINGVISTIK YUMORI - Kendjayeva, Zemfira (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Metaforik polisemiya, ya’ni lingvistik ifodalarda so‘zning majoziy va lug‘aviy ma’nolarining birgalikda mavjudligi, inglizcha hazilning, ayniqsa, adabiy kontekstlardagi asosiy mexanizmidir. Ushbu maqola metaforik polisemiyaning hazil imkoniyatlarini, Charlz Dikkens, Oskar Uayld va Jeyn Ostin kabi mashhur ingliz adabiyoti mualliflarining asarlaridagi misollarni tahlil qilish orqali o‘rganadi. Mualliflarning polisemik metaforalardan ironiyaga, satiraga va o‘tkir hazilga erishish uchun qanday foydalanishini tahlil qilgan holda, tadqiqot semantik noaniqlik va o‘quvchi idroki o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni ochib beradi. Natijalar madaniy va interpretatsion doiralar polisemik ifodalardagi hazilni kuchaytirishini, ularning adabiyotda va undan tashqarida davomli jozibasini namoyon qiladi.