TA’LIMDA GIPERMATNLI AXBOROT MODELLARINI QURISHNING ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALARI VA ASPEKTLARI - Qodirov, Mirjalol (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola gipermatnli axborot modellarini qurishning nazariy va amaliy jihatlarini ko‘rib chiqadi. Gipermatn - ma’lumotlarni o‘zaro bog‘langan tugunlar orqali tartibga solish va foydalanuvchilarga qulay tarzda taqdim etish imkonini beruvchi tuzilma bo‘lib, axborotlarni samarali boshqarishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada gipermatnli tizimlarning asosiy tamoyillari, ularni yaratish bosqichlari va foydalanuvchi ehtiyojlarini qondirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Shuningdek, gipermatnli axborot modellari foydalanuvchilarga axborotlarni tez va oson topish, ulardan samarali foydalanish imkonini beradi. Shu bilan birga, maqolada gipermatnli tizimlarni yaratishda qo‘llaniladigan texnologiyalar, dasturlash vositalari va optimallashtirish usullari haqida ham so‘z boradi.