JADID DRAMALARIDA ISLOM MADANIYATI VA MILLAT TANAZZULI MASALALARI TALQINI (ABDULLA QODIRIYNING “BAXTSIZ KUYOV” DRAMASI MISOLIDA) - Raxmonova, Dildora (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Jadid adiblari oʻz gʻoyalarini ommaga yetkazish uchun barcha janrlardan unumli foydalanishdi. Janr imkoniyatlaridan kelib chiqib, dramaturgiya orqali milliy hayotdagi koʻplab muammolar ommaga oyna kabi koʻrsatib berildi. Bu mavzular orasida ilmsizlik, ichkilikbozlik, mohiyatan foydasiz urf-odatlarga tobelik va yana oʻnlab boshqa mavzular bor edi. Bu adabiy urinishlardan yagona maqsad millatni uygʻotish, taraqqiyotga yoʻllashdan iborat edi. Mazkur maqolada Abdulla Qodiriyning “Baxtsiz kuyov” dramasi mazmun va gʻoyalar ifodalanishi nuqtai nazaridan tahlil etiladi. Undagi ramziy maʼno va umumlashma obrazlar tahlilga tortiladi.