ILMIY TIL VA FALSAFIY TERMINOLOGIYA: SHAKLLANISH VA RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Narzukulova, Ferangiz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Falsafiy terminologiya – ilmiy tilning ajralmas qismi boʻlib, u falsafa fanining asosiy tushunchalarini ifodalaydi. Ushbu maqolada falsafiy terminologiyaning shakllanishi va rivojlanishi tarixi tahlil qilingan. Buyuk mutafakkirlardan Abu Ali Ibn Sino, Nasir Xusrav va Nasriddin Tusiy kabi olimlar tomonidan ilmiy va falsafiy atamalarni yaratish, tizimlashtirish hamda takomillashtirish borasidagi hissalari oʻrganilgan. Shuningdek, oʻrta asrlarda va sovet davrida falsafiy terminologiyaning taraqqiyoti, uning milliy tillarga taʼsiri hamda bugungi kunda milliy tilda ilmiy-falsafiy terminologiyani tiklash masalasi muhokama qilingan. Maqolada ilmiy til rivoji va falsafiy atamalarni yaratish jarayonining til va madaniyatga taʼsiri yuzasidan tahliliy fikrlar bildirilgan.