XALQARO HUQUQ TIZIMIDA JAHON SOGʼLIQNI SAQLASH TASHKILOTINING YURIDIK TABIATI - Xo‘jayeva , Shirinxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Jahon sogʻliqni saqlash tashkilotining (JSST) xalqaro huquq tizimidagi huquqiy tabiati oʻrganiladi. Uning huquq subyektliligi, vakolatlari va aʼzo davlatlar tomonidan belgilangan huquqiy cheklovlarga alohida eʼtibor qaratiladi. Xalqaro tashkilotlarning huquq subyektliligiga nisbatan funksional va institutsional yondashuvlar orasidagi farqlar tahlil qilinadi hamda ushbu sohadagi yetakchi tadqiqotchilarning fikrlari keltiriladi. Maqolada JSST duch kelayotgan asosiy muammolar, jumladan, uning cheklangan huquqiy subyektligi, aʼzo davlatlarga bogʻliqligi va qarorlarni majburan bajarish mexanizmlarining yoʻqligi aniqlanadi. JSSTning xalqaro maqomini isloh qilish imkoniyati, global favqulodda holatlar sharoitida majburiy qoidalarning joriy etilishi va global sogʻliqni saqlash boshqaruvidagi samaradorligini oshirish uchun huquqiy maqomini qayta koʻrib chiqish zarurati koʻrib chiqiladi. Maqolada aniqlangan muammolarni hal qilish uchun huquqiy, moliyaviy va institutsional chora-tadbirlarni oʻz ichiga olgan kompleks yondashuv taklif etiladi.