YEVROPA ITTIFOQI VA YEVROPA KENGASHI DOIRASIDA DISKRETSION VAKOLATLAR: CHEGARALAR, NAZORAT VA SUD AMALIYOTI - Sunnatillayeva, Sarvinoz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Diskretsion vakolatlar Yevropa Ittifoqi (YI) va Yevropa Kengashida ma’muriy boshqaruvning muhim elementi bo‘lib, huquqiy noaniqlik sharoitida qaror qabul qilish imkoniyatini beradi. Shu bilan birga, ularning qo‘llanilishi qonuniylik, mutanosiblik va sud nazorati tamoyillari bilan cheklangan bo‘lib, suiiste’mollik va boshqaruvdagi o‘zbilarmonlikning oldini oladi. Ushbu maqolada Yevropa Komissiyasi va YI maxsus agentliklarining diskretsion vakolatlari uchun huquqiy asoslar tahlil qilinadi hamda Meroni doktrinasi va Yevropa Ittifoqi Sudining (ECJ) hamda Inson huquqlari bo‘yicha Yevropa Sudining (ECHR) sud amaliyoti orqali nazorat mexanizmlari ko‘rib chiqiladi.