KORXONANING KOMPLEKS ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARI VA QOʻSHIMCHA MAHSULOT ISHLAB CHIQARISH HISOBINI YURITISHNING USLUBIY ASOSLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Abdullayev, Altinbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolaning maqsadi korxonada ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, xarajatlarni kamaytirishda ishlab chiqarishning ichki zaxiralarni izlab topish, ichki salohiyatdan maqbul foydalanish va iqtisodiy samaradorlikka erishish yoʻllarini ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqotda donni qayta ishlash korxonalarida alohida mahsulotlar boʻyicha kompleks ishlab chiqarish xarajatlarini taqsimlash va qoʻshimcha mahsulot ishlab chiqarishda muvaffaqiyatsizlikka olib keladigan asosiy omillarni aniqlash, ishlab chiqilgan ssenariylar orqali don mahsulotlarining alohida turlari boʻyicha kompleks ishlab chiqarish xarajatlarining samaradorligini baholash algoritmlari va modellarini ishlab chiqish, sunʼiy intellekt texnologiyalari asosida un va omixta yem mahsulotlarining kompleks ishlab chiqarish xarajatlarini taqsimlash va qoʻshimcha mahsulot ishlab chiqarishni boshqarish strategiyasining uzoq muddatga moʻljallangan oʻrta va uzoq muddatli prognoz koʻrsatkichlari ilmiy asoslangan maqbul qarorlar qabul qilish, kompleks ishlab chiqarish xarajatlarini taqsimlash va qoʻshimcha mahsulot ishlab chiqarishni moliyaviy boshqarishda duch keladigan moliyaviy qiyinchiliklarni bartaraf etish yechimiga qaratiladi.