BARQARORLIK REYTINGI ORQALI FISKAL INTIZOM VA BIZNES MUHITINI RAGʻBATLANTIRISHNING OʻZBEKISTON TAJRIBASI - Abdullayev, Zafarbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston Respublikasida joriy etilgan tadbirkorlik subyektlarining barqarorlik reytingi tizimi fiskal intizomni mustahkamlash, biznes muhitini sogʻlomlashtirish va davlat–xususiy sektor oʻrtasidagi ishonch muhitini rivojlantirishdagi oʻrni nuqtai nazaridan tahlil etiladi. Reyting tizimi doirasida iqtisodiy samaradorlik, moliyaviy intizom, soliq majburiyatlarini bajarish, ijtimoiy masʼuliyat va raqamlashtirish darajasi kabi 23 ta kompleks koʻrsatkich asosida baholash amalga oshiriladi. Maqolada reyting tizimining ragʻbatlantiruvchi va jazolovchi tamoyillari, ularning normativ-huquqiy asosi, shuningdek xalqaro reyting amaliyotlari (S&P, ESG, Doing Business) bilan qiyosiy tahlili keltirilgan. Barqarorlik reytingining joriy etilishi Oʻzbekistonda soliq boshqaruvini avtomatlashtirish, fiskal xavflarni oldindan aniqlash va intizomli subyektlarni differensial ragʻbatlantirish orqali iqtisodiyotni raqamli va manzilli boshqarishga xizmat qilayotgani asoslab berilgan.