INSOFLI EGALLOVCHINING HUQUQIY MAQOMIGA OID AYRIM MASALALAR - Qizlarxon, Qizlarxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada fuqarolik huquqida “insofli egallovchi” tushunchasining huquqiy maqomi atroflicha tahlil qilinadi. Muallif amaldagi qonunchilikda bu tushuncha yetarlicha aniqlanmaganligini taʼkidlab, sud amaliyotida yuzaga keladigan qarama-qarshiliklar sababi sifatida aynan mazkur aniqlikning yoʻqligini koʻrsatadi. Xususan, insofli egallovchining huquqlarini mulk egasining daʼvolariga nisbatan qanday himoya qilish mumkinligi, mulkni vindikatsiya qilish va bitimni haqiqiy emas deb topish yoʻllari oʻrtasidagi tanlov muammosi muhokama etiladi. Muallif shuningdek, xorijiy amaliyot, xususan Rossiya tajribasiga tayanib, Oʻzbekiston qonunchiligiga tegishli oʻzgartirishlar kiritish zarurligini asoslab beradi. Mazkur maqola, mulkni qonuniy ravishda sotib olgan, biroq u yuzasidan daʼvo bildirilgan shaxslarning huquqiy himoyasi masalalariga eʼtibor qaratadi.