GLOBAL PENSIYA TIZIMLARI BARQARORLIGI VA YETARLILIGI TAHLILI - Zokirova, Gavxar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada global pensiya tizimlarining moliyaviy barqarorligi va yetarlilik darajasi tahlil qilingan. Allianz Global Pension Report 2025 hisobotining natijalari asosida jahon mamlakatlari pensiya tizimlari holati baholangan va barqarorlik hamda yetarlilik oʻrtasida muvozanatga erishishning dolzarbligi taʼkidlangan. Maqolada API indeksi metodologiyasi, pensiya tizimlarining kuchli va zaif tomonlari, shuningdek, mehnat bozorining ahamiyati alohida oʻrganilgan. Daniya va Indoneziya kabi muvaffaqiyatli mamlakatlar tajribasi hamda Oʻzbekiston va Shri-Lanka kabi tizimida kamchiliklar mavjud boʻlgan mamlakatlar misolida tahlil olib borilgan. Shuningdek, pensiya tizimini isloh qilish uchun ustuvor yoʻnalishlar, shu jumladan pensiya yoshini demografik oʻzgarishlarga moslashtirish, koʻp ustunli modellarni joriy etish va mehnat bozorini takomillashtirish boʻyicha amaliy tavsiyalar berilgan.