XXSR MATBUOTIGA ASOS SOLINISHI VA UNDA IJTIMOIY MASALALARNING MOHIYATI - Atamuratova, Dilafruz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Xorazm matbuoti tarixining ahamiyatli tomoni XX asr boshlarida Turkiston, Samarqand, Buxoro matbuoti shakllangan ayni damda Xorazmda birorta matbuot nashri ishi mavjud emas edi. Holbuki, dastlabki matbuot ishlari uchun asos boʻlgan litografik bosish usuli aynan Xorazmda dastlab oʻz faoliyatini boshlagan. Shuni qayd etish kerakki, 1920-yilga qadar yaʼni Xorazmda dastlabki matbuot nashri ishi yoʻlga qoʻyilgungacha boʻlgan davr tarixining baʼzi jihatlari uchun milliy matbuotda chop qilingan maqola va xabarlarning oʻrni beqiyos boʻldi. Maqolada XXSRda matbuot ishining yoʻlga qoʻyilishi, davriy matbuotning siyosiy partiyalar uchun tashviqot quroliga aylangani, ijtimoiy jihatdan baʼzi jarayonlar talqini koʻrib chiqildi.