1945-1950-YILLARDA ANDIJON VA FARGʻONA VILOYATLARIDA HARBIY ASIRLARINING QURILISH VA XALQ XOʻJALIGI ISHLARIGA JALB ETILISHI TARIXIDAN - Nazirxoʻjayev, Muhammadalixoʻja (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada 1945–1950-yillar oraligʻida Andijon va Fargʻona viloyatlarida harbiy asirlarning, ayniqsa Yaponiya imperiyasi armiyasining sobiq askarlari mehnatga jalb etilganlik tarixi tahlil qilinadi. Ikkinchi jahon urushidan keyingi yillarda iqtisodiy tiklanish, qurilish va xalq xoʻjaligi sohalarida ishchi kuchi yetishmasligi tufayli Sovet hukumati xorijiy harbiy asirlar mehnatidan keng foydalangan. Asosan sogʻlomlashtirish niqobi ostida olib kelingan asirlar mahalliy hududlarda yoʻl, bino-inshootlar, irrigatsiya tizimlari, zavod-fabrikalar qurilishida qatnashgan. Maqolada arxiv manbalari, guvohlarning xotiralari, statistik koʻrsatkichlar orqali bu jarayonning real holati yoritiladi. Harbiy asirlarning mehnati orqali yaratilgan obyektlarning baʼzilari bugungi kungacha faoliyat yuritmoqda.