TUNKAT YODGORLIGIDAN TOPILGAN OʻRTA ASRLAR OILAVIY HAMMOMI - Joʻraqulov, Boburmirzo; Masidikov, Elyor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada Oʻrta asrlarga oid Tunkat yodgorligidan topilgan oila uchun moʻljallangan hammomning tuzilishi, arxitektura xususiyatlari va unda topilgan moddiy madaniyat yodgorliklari tahlil qilingan. Arxeologik qazishmalar natijasida aniqlangan hammom inshootining qurilish texnikasi, funksional vazifasi va ishlatilgan materiallari (pishiq gʻisht, sopol idishlar, chiroq va boshqalar) asosida uning XI–XII asrlarga oid ekani aniqlangan. Tadqiqot davomida mazkur inshootning oʻz davridagi sanitariya-madaniyat darajasini aks ettiruvchi noyob manba sifatidagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, maqolada hammomlarning islom sivilizatsiyasidagi oʻrni, ularning shaharlardagi ijtimoiy va maʼnaviy hayotdagi roli haqida tarixiy-qiyosiy tahlil berilgan.