O‘ZBEK BOLALAR NUTQIDAGI GENDER STEREOTIPLAR - Qozoqboyeva, Dilfuzaxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola sotsiolingvistik asosni qabul qilish orqali oʻzbek bolalarining nutqida gender stereotiplari qanday singdirilganligini oʻrganadi. Toshkent shahridagi 5 yoshdan 8 yoshgacha boʻlgan bolalarga eʼtibor qaratgan holda, tadqiqot tildan foydalanishdagi gender namunalarini baholash uchun lingvistik belgilar, jumladan, ekspressiv va retseptiv til xususiyatlari va ijtimoiy kompetensiya reytinglarini oʻrganadi. Maʼlumotlar tabiiy kuzatishlar, standartlashtirilgan tilni baholash, ota-onalar va o'qituvchilar so'rovlari va yarim tizimli suhbatlar aralashmasi orqali to'plangan.