OʻZBEKISTON RESPUBLIKASI JINOYAT PROTSESSIDA PROTSESSUAL MAJBURLASHNING TARIXI VA RIVOJLANISHI - Uzbekova, Dilshoda (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqola Oʻzbekiston Respublikasi jinoyat protsessida protsessual majburlov institutining vujudga kelishi, shakllanishi va rivojlanish tarixini tadqiq etishga bagʻishlangan. Inqilobdan oldingi davr, sovet davridan boshlab jinoyat qonunchiligini isloh qilishning hozirgi bosqichigacha boʻlgan protsessual majburlov choralari shakllanishining asosiy bosqichlari koʻrib chiqiladi. Protsessual majburlovning huquqiy tabiati, uning odil sudlovni taʼminlash va shaxs huquqlarini himoya qilishdagi roliga alohida eʼtibor qaratilgan. Muallif normativ tartibga solish va majburlov choralarini qoʻllash amaliyoti evolyutsiyasini, shuningdek, ularning inson huquqlari sohasidagi xalqaro standartlarga muvofiqligini tahlil qiladi. Ishda Oʻzbekiston Respublikasida jinoyat protsessini demokratlashtirish va insonparvarlashtirish maqsadida qonunchilikni va protsessual majburlovni qoʻllash ustidan sud nazoratini yanada takomillashtirish zarurligi taʼkidlangan.