TELEVIDENIYE RITORIK ARENA SIFATIDA: ZAMONAVIY TELEVIDENIYE JANRLARIDA KLASSIK RITORIK KANONLARNING NAMOYON BOʻLISHI - Zokirova, Shaxzoda (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada televideniye ritorik arena sifatida koʻrib chiqilib, zamonaviy televideniye janrlarida klassik ritorika kanonlarining namoyon boʻlishi tahlil qilinadi. Tadqiqotning birinchi qismi uchta asosiy kanonga – invensiya, dispozitsiya va elokutsiyaga bagʻishlangan boʻlib, ular telekoʻrsatuvlar kontekstida qayta talqin qilinishi yoritiladi. Xususan, yangilik dasturlarining kirish qismi, asosiy qismi va yakuniy qismlari klassik ritorikaning exordium, narratio va peroratio elementlariga mosligi taʼkidlanadi. Shuningdek, ogʻzaki va vizual vositalarning oʻzaro uygʻunligi orqali etos, patos va logosning telematnda qanday amalga oshishi koʻrsatiladi. Britaniya va Amerika televideniyesidan keltirilgan misollar orqali ularning ritorik strategiyalardagi farqlari ochib beriladi. Xulosa sifatida klassik ritorika zamonaviy televideniye muloqotida oʻz taʼsirini davom ettirayotgani, qadimiy tamoyillar multimodal va texnologik jihatdan vositalashgan muhitda moslashayotganini koʻrsatadi.