ZAMONAVIY AXBOROT MAKONIDA INSON HUQUQLARINI HIMOYA QILISHNING XALQARO-HUQUQIY ASOSLARI - Muxitdinova, Firuza; Mamasoliyev, Saidakamal (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada sunʼiy intellekt texnologiyalarining jadal rivojlanishi tufayli inson huquqlari sohasida yuzaga kelayotgan muammolar tahlil qilinadi. Axborot makonida axborot erkinligi, feyk xabarlar tarqalishi, irqiy kamsitish va nafratga asoslangan targʻibotning ortishi inson qadr-qimmati va jamiyat xavfsizligi uchun jiddiy tahdid sifatida koʻrib chiqilmoqda. Maqolada axborot makonida inson huquqlarini himoya qilishda davlat, OAV va xalqaro institutlar zimmasiga tushadigan vazifalar hamda sunʼiy intellektdan oqilona foydalanish masalalari atroflicha yoritilgan.