TAʼLIM TIZIMINI SOTSIOLOGIK-FALSAFIY TAHLIL QILISHDA GUMANITAR YONDASHUVLAR - Karimov, Zafarbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada taʼlim tizimini sotsiologik-falsafiy tahlil qilishda gumanitar yondashuvlarning oʻrni va ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Bugungi globallashuv va axborot asrida taʼlim jarayonlari nafaqat bilim berish, balki shaxsning maʼnaviy-axloqiy kamolotini taʼminlashda ham muhim ijtimoiy institut sifatida namoyon boʻlmoqda. Shu nuqtai nazardan, gumanitar yondashuvlar taʼlim tizimini insonparvarlik tamoyillari asosida baholash, shaxsning qadr-qimmatini, erkin fikrlashini va ijodiy salohiyatini rivojlantirishga xizmat qiladi. Maqolada sotsiologik va falsafiy metodlarning uygʻunligi asosida taʼlim tizimidagi islohotlar, ularning jamiyat taraqqiyotiga taʼsiri hamda ijtimoiy ong shakllanishidagi oʻrni yoritiladi. Shuningdek, taʼlimda madaniy meros, milliy va umuminsoniy qadriyatlarning integratsiyasi, demokratik tamoyillarni mustahkamlash va yosh avlodni barkamol inson sifatida tarbiyalash jarayonlari tahlil qilinadi. Natijada, taʼlim tizimini gumanitar yondashuvlar asosida rivojlantirishning dolzarbligi asoslab beriladi.