XORAZM VILOYATIDA EKSPORT NATIJALARI VA REAL SEKTOR RESURSLARI OʻRTASIDAGI KOʻP OʻLCHOVLI BOGʻLIQLIK - Xolmurotov, Fozil (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu tadqiqot 2020–2024-yillar oraligʻida Oʻzbekistonning Xorazm viloyatida eksport koʻrsatkichlari va real sektor resurslari oʻrtasidagi koʻp oʻlchovli bogʻliqlikni oʻrganadi. Avvalgi tadqiqotlar odatda juftlik korrelyatsiyalari yoki chiziqli regressiyalarga qaratilgan boʻlsa-da, ushbu maqolada ikkita oʻzgaruvchan blok: eksport koʻrsatkichlari (eksport hajmi, maqsadli mamlakatlar soni, yillik oʻsish surʼati) va real sektor resurslari koʻrsatkichlari (firmalar soni, xodimlar soni, investitsiya hajmi) oʻrtasidagi strukturaviy kovaryansni aniqlash uchun Kanonik Korrelyatsiya Tahlili (KKT) qoʻllaniladi. Standartlashtirilgan yillik maʼlumotlar va R asosidagi ekonometrik modellashtirishdan foydalangan holda, tahlil shuni koʻrsatadiki, birinchi kanonik oʻlchov umumiy dispersiyaning deyarli toʻliq qismini qamrab oladi (kanonik korrelyatsiya r ≈ 0.997), bu resurslarning kengayishi va eksport natijalari oʻrtasidagi juda kuchli va sinxron bogʻliqlikni koʻrsatadi. Ikkinchi kanonik oʻlchov (r ≈ 0.75) resurslar tarkibi va eksport naqshlaridagi strukturaviy farqlarni aks ettiradi, uchinchi oʻlchov esa statistik jihatdan ahamiyatsiz.