PROKURATURA ORGANLARIDA SUNʼIY INTELLEKTNI JORIY QILISH ORQALI MUROJAATLAR BILAN ISHLASH SAMARADORLIGINI OSHIRISH YOʻLLARI - Zokirov, Sherzod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada prokuratura organlarida jismoniy va yuridik shaxslar murojaatlari bilan ishlash tizimiga sunʼiy intellekt (SI) texnologiyalarini joriy qilishning huquqiy, tashkiliy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Sunʼiy intellektni murojaatlarni saralash, klassifikatsiya qilish, avtomatik tahlil qilish va namunali hujjatlarni tayyorlashda qoʻllash imkoniyatlari Rossiya Federatsiyasi prokuraturasi tajribasi misolida oʻrganilgan. Shuningdek, Maqolada SI joriy etishning afzalliklari – tezkorlik, ochiqlik, tahlil sifatining oshishi, inson mehnatining yengillashishi kabi omillar yoritilgan. Shu bilan birga axborot xavfsizligi, shaxsiy maʼlumotlarni himoya qilish, algoritm xolisligi, huquqiy maqomning aniqlanmaganligi kabi xavf-xatarlar ham koʻrsatilgan. Muallif prokuratura faoliyatiga SIni joriy qilish amaliyotini takomillashtirishga oid huquqiy va tashkiliy takliflarni ilgari suradi.