KRIMINOLOGIK PROGNOZLASHDA ANIQ FANLAR VA AXBOROT-KOMMUNIKATSIYA TEXNOLOGIYALARI YUTUQLARIDAN FOYDALANISH IMKONIYATLARI - Xolmirzayev, Muhsin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Jinoyatchilikni kriminologik prognozlash bugungi kunda ijtimoiy va huquqiy sohalarda dolzarb masala hisoblanadi. Ushbu jarayon zamonaviy matematik, statistika, ehtimollik nazariyasi va axborot-kommunikatsiya texnologiyalari (AKT) yordamida jinoyatlarning kelajakdagi holati, xavfli hududlar, tur va shakllari boʻyicha ilmiy tahlilni oʻz ichiga oladi. Predictive policing tizimlari, GIS, CCTV, AI, big data va video/sensorli monitoring platformalari jinoyatchilikni real vaqt rejimida aniqlash, patrullarni yoʻnaltirish va resurslarni samarali taqsimlash imkonini beradi.