INGLIZ TILIDAGI SOLIQ-BOJXONA TERMINOLOGIK BIRLIKLARINI OʻZBEK TILIGA TARJIMA QILISHNING STILISTIK MUAMMOLARI - Axmedov, Oybek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada ingliz tilidagi soliq va bojxona terminlarini oʻzbek tiliga tarjima qilish jarayonida yuzaga keladigan stilistik muammolar atroflicha tahlil qilingan. Maqolada soliq va bojxona rasmiy-huquqiy uslub xususiyatlari, terminologik aniqlik hamda mazmunning meʼyoriy tavsifini saqlab qolish masalalari koʻrib chiqilgan. Shuningdek, milliy va xalqaro soliq va bojxona tizimlar oʻrtasidagi tafovutlar sababli yuzaga keladigan uslubiy nomutanosibliklar yoritilgan. Ingliz va oʻzbek tillaridagi soliq-bojxona leksikasining semantik va funktsional jihatlari chogʻishtirma asosda atroflicha tahlil qilingan. Tarjimada ekvivalentlik, adekvatlik va uslubiy moslikni taʼminlash usullari ilmiy jihatdan asoslangan. Ushbu ilmiy maqola natijalari, albatta, sohaviy tarjima amaliyotini muayyan darajada takomillashtirishga xizmat qiladi.