SUN’IY INTELLEKT QARORLARIDA ADOLATSIZLIK MUAMMOSI VA UNI BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Hamroqulov, Bahodir; Ro‘ziboyev, Asilbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada sun’iy intellekt tizimlari qarorlarida uchraydigan adolatsizlik muammosi yoritilgan. Sun’iy intellekt algoritmlari ko‘p hollarda insonlar tomonidan yaratilgan ma’lumotlarga asoslanadi. Shu sababli, ma’lumotlar to‘plamidagi xolis bo‘lmaganlik, stereotiplar yoki noto‘g‘ri tasniflar sun’iy intellekt qarorlariga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada qarorlarda adolatsizlikning asosiy sabablari, uning jamiyatga ta’siri hamda bu muammoni bartaraf etish yo‘llari tahlil qilinadi. Shuningdek, adolatli sun’iy intellekt tizimlarini yaratish uchun texnik ya’ni ma’lumotlarni tozalash, xolislik va adolatlilik algoritmlari va axloqiy ya’ni etik qo‘mitalar, shaffoflik еchimlar taklif etiladi. Tahlillar shuni anglatadiki, sun’iy intellektning rivojlanishi tizimlarining adolatli faoliyati faqat texnik yondashuv emas, balki inson omilini chuqur hisobga olish orqali ta’minlanadi.