OʻZBEKISTON RESPUBLIKASINING “VASIYLIK VA HOMIYLIK TOʻGʻRISIDA”GI QONUNINI RAQAMLI TRANSFORMATSIYA VA XALQARO STANDARTLAR ASOSIDA TAKOMILLASHTIRISH MUAMMOLARI - Choriyeva, Xupshidabonu (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasining “Vasiylik va homiylik toʻgʻrisida”gi Qonunini zamonaviy raqamli texnologiyalar, elektron hujjat aylanmasi hamda sunʼiy intellekt vositalari asosida takomillashtirish masalalari tahlil etilgan. Tadqiqotda vasiylik organlari tuzilmasidagi institutsional islohotlar, “Inson” markazlari faoliyati va “Yagona ijtimoiy himoya axborot tizimi”ning huquqiy jihatdan qonuniy asoslanish zarurati koʻrsatib berilgan. Xalqaro standartlar va xorijiy davlatlar tajribasi (Rossiya, Qozogʻiston, Germaniya, Fransiya va AQSH) bilan qiyosiy tahlillar orqali milliy qonunchilikni zamon talablariga mos holda isloh etish boʻyicha takliflar ilgari surilgan. Shuningdek, milliy va xorijiy olimlarning ilmiy nuqtayi nazarlari asosida qonun normalariga nazariy va amaliy baho berilgan. Maqolada zamonaviy yondashuv asosida vasiylik va homiylik institutining inson qadrini himoya qiluvchi mexanizm sifatida rivojlantirish zarurati asoslangan.