OZODLIKDAN MAHRUM QILISH BILAN BOGʻLIQ BOʻLMAGAN JAZOLAR IJROSI USTIDAN PROKUROR NAZORATI: MILLIY VA XALQARO TAJRIBA - Xojanazarov, Otabek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada jazolarni ijro etuvchi muassasalar va organlar, xususan probatsiya xizmati faoliyati ustidan prokuror nazoratining milliy hamda xalqaro huquqiy asoslari tahlil qilinadi. Nazorat institutining mohiyati — ijro jarayonida qonuniylik va huquq-tartibot holatini obyektiv baholash, huquqbuzarliklarning oldini olish va bartaraf etish, shuningdek, mahkumlarning huquq va erkinliklariga rioya etilishini kafolatlashdan iborat ekani asoslanadi. Maqolada BMTning “Nelson Mandela qoidalari”, “Tokio qoidalari”, “Bangkok qoidalari”, shuningdek, yangilangan Yevropa penitensiar qoidalarida belgilangan tashqi va ichki monitoring, mustaqil tekshiruv, insonparvar munosabat, reabilitatsiya va reintegratsiya tamoyillari yoritiladi. Shu bilan birga, qonunchilikda prokuror nazoratining predmeti, vakolatlari va tashkiliy mexanizmi ochib beriladi.