YOʻL HARAKATI XAVFSIZLIGINI TAʼMINLASHDA MAʼMURIY-HUQUQIY MEXANIZMLARNI RIVOJLANTIRISHNING DOLZARB MASALALARI (OʻZBEKISTON TAJRIBASI) - Zinelbaev, Baxitjan (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqola Oʻzbekiston Respublikasida yoʻl harakati xavfsizligini taʼminlash sohasida maʼmuriy-huquqiy mexanizmlarni rivojlantirishning dolzarb masalalariga bagʻishlangan. Tadqiqotda yoʻl harakati xavfsizligini taʼminlashga qaratilgan normativ-huquqiy baza, vakolatli organlar faoliyati hamda maʼmuriy javobgarlik choralarining samaradorligi tahlil qilinadi. Shuningdek, yoʻl-transport hodisalarining oldini olishda profilaktik chora-tadbirlar, raqamli texnologiyalarni joriy etish, nazorat mexanizmlarini takomillashtirish va jamoatchilik ishtirokini kuchaytirish masalalari koʻrib chiqiladi. Xorijiy tajriba bilan qiyosiy tahlil asosida milliy tizimni yanada takomillashtirish boʻyicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqot natijalari yoʻl harakati xavfsizligini taʼminlashning institutsional va huquqiy asoslarini mustahkamlashga xizmat qiladi.