PRAGMALINGVISTIKA NUQTAI NAZARIDAN SARLAVHA FUNKTSIYALARI - Turg‘unova, Fazilat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Maqolamizda pragmalingvistika nuqtai nazaridan sarlavhani o‘rganish, sarlavha nutq aloqasining birligi bo‘lib, aslida aloqa vositasi vazifasini bajarilishi tahlil qilinadi. Sarlavha pragmatikasi ma’ruzachining (muallifning) va qabul qiluvchining (o‘quvchining) o‘zaro ta'siri bilan belgilanadi. Qabul qiluvchi, sarlavha pozitsiyasida nutq bayonotining predmeti bo‘lib, unga ma'lum bir pragmatik potentsialni qo‘yadi, boshqacha qilib aytganda, uning xabar qilingan ma'lumotlarga pragmatik munosabatni uyg'otish qobiliyatidir.