МИЛЛИЙ ВА УМУМИНСОНИЙ МАДАНИЯТ ТИЗИМИДА МАҚОМ САНЪАТИНИНГ ЎРНИ - Нуруллаева, Зулхумор (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Ушбу мақолада мақом санъати бадиий-эстетик моҳиятининг фалсафий жиҳатлари очиб берилган. Муаллиф мaқом сaнъaти генезиси, унинг фaлсaфий-эстетик, мaдaний вa мaънaвий-руҳий омиллар билaн боғлиқ жиҳaтлaрини таҳлил қилган, мaқом сaнъaтида эстетик категорияларнинг ифодаланиши, шакл ва мазмун уйғунлиги, мақомнинг эстетик мезонлари ҳамда унинг эстетик мaдaниятни юксaлтириш омиллaрини ўрганган. Миллий ва умуминсоний маданият тизимида мақом санъатининг ўрни фалсафий нуқтаи назардан тадқиқ этилган.