СИНЕРГЕТИК ТАФАККУР: ФАЛСАФИЙ МЕРОСИМИЗНИ ТАДҚИҚ ЭТИШНИНГ АҲАМИЯТИ - Рахманов, Баҳодир (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Ушбу мақолада тафаккур эволюцияси ва унинг турли ёндашувлари таҳлил қилиниб, тарихий тенденциялар ва замонавий талаблар ўрганилган. Муаллиф янги давр эҳтиёжларига жавоб бермайдиган, рад этилган фикрлаш усулларига эътибор қаратади ва дунёни ўрганишда жараёнларнинг мураккаблиги, ўз-ўзини ташкиллаштириш ва ночизиқли ҳолатларни ҳисобга оладиган синергик ёндашувнинг муҳимлигини таъкидлайди. Шунингдек илмий ва фалсафий тадқиқотларда мураккаб ҳодиса ва жараёнларни чуқурроқ англаш учун синергетик фикрлаш тамойилларини тушуниш ва қўллаш лозимлигига эътибор қаратилган.