ИЖТИМОИЙ АХЛОҚ МЕЗОНЛАРИНИ ЎРГАНИШДА КУМУШХОНАВИЙ ВАСИЯТНОМАЛАРИНИНГ ЎРНИ - Гуламова , Мавжуда (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Мақолада Кумушхонавий васиятларининг ёш авлодни юксак маънавиятли қилиб тарбиялашдаги ўрни тадқиқ қилинган. Мутасаввифнинг “Васиятнома”лари “Мажмуатул-аҳзоб”, “Катта дуо ва зикр” асарлари асосида таҳлил қилинган. Тасаввуф таълимотининг ўзига хос хусусиятлари ижтимоий ахлоқ мезонлари билан боғлиқликда очиб берилган. Мутафаккирнинг “Жомиъ ул-мутун” асаридаги ахлоқий мезонларга оид фикрларидан мисоллар келтирилган ҳолда, изоҳлаб берилган. “Нафсингни ўликлардан ҳисобла”, “Қабр азобидан қутулмоқ истасанг, ифлосликлардан ва ҳаром ризқ ейишдан сақлан”, “Инсонларнинг энг бойи бўлмоқчи бўлсанг, қаноат аҳли бўл” каби васиятларининг ёш авлод тарбиясидаги аҳамияти таҳлил қилинган.